Телефон за безплатна консултация 0876059006

Проектите по мярка 4.1 и мярка 121 са оценени !
Публикувано на 29.09.2015

Проектите по мярка 4.1 и мярка 121 са оценени !
Днес 29.09 в София се проведе форум по надслов "Предизвикателства за развитие на  сектор земеделие през новия програмен период". 

Участваха: Васил Грудев, заместник-министър на земеделието и храните; Румен Порожанов, изпълнителен директор, ДФ „Земеделие“; Самуил Шидеров, изпълнителен дирeктор, Национален гаранционен фонд, както и много други заинтересовани лица - експерти, представители на асоциации и др.

Важните моменти :

1. Проектите по мярка 4.1 са оценени и уведомителни писма са изпратени към бенефициентите. Порожанов коментира, че до средата на ноември ще бъдат приключени всички проекти. Това означава, че можем да очакваме подписване на договори към 20-25 ноември и авансови плащания преди Коледа.

2. Проектите по мярка 121 са оценени и договарянето им ще се случи до 10-ти, най-късно 15-ти октомври. Заявките за плащания трябва да се подадат изключително бързо.

3. При подадените проекти по мярка 4.1 и мярка 121 - отново е имало значителни завишавания на разходи и създаване на изкуствени условия за повишаване точките на проекти. Апелира се за законово определение  на "изкуствени условия", с цел избягването на двусмислия.

4. В началото на месец ноември ще бъде публикуван индикативният график за прием на проекти по ПРСР през 2016. Ще стане ясно кога се планират да отворят и мерките, които не стартираха тази година - мярка 6.2, мярка 6.3, мярка 6.4, мерки за общините и други.

5. Приоритетни сектори за развитие си остават : плодове и зеленчуци, животновъдството и биологичното земеделие.

  • Споделете статията във

Изпратете запитване относно тази новина