Телефон за безплатна консултация 0876059006

Трябва ли да платим на някого за да ни мине проекта ?
Публикувано на 27.03.2015

Трябва ли да платим на някого за да ни мине проекта ?

Здравейте, читатели !

Бяхме провокирани да напишем тази статия от  зачестили напоследък сигнали от хора, с който работим.Изглежда отново назрява слухът, че ако не си "платиш на някой", проектът ти няма да мине.

 Обяснявам масовия случай, при който някой колеги, искат да изкарат някой лев на ваш гръб, като ви искат допълнително средства за да могат да "бутнат проектът ви и той на 100% да се одобри"

Добрия консултант на 80-95% може да прецени дали проектът ви ще "мине" или не - ПРЕДВАРИТЕЛНО. Ако някой ви дава 100% гаранция, ви лъже.

Всеки един проект се оценява на база на няколко критерия. Освен ранкиране чрез точкова система имаме и други фактори, които се включват към самия проект и са субективни форми на оценяване. 

Нека използваме за пример предстоящата мярка 4.1, за да обясним как могат да се възползват от вас като клиенти, които искат да участват по мярката:

ПРИМЕР: Даден кандидат, които не е много наясно с наредбите и ранкирането на проектите плаща на даден консултант или фирма за да му изработи проект за кандидатстване. Фирмата или консултанта разработват проекта, като проектът предварително се оценява почти с максималния брой точки - с две думи консултанта ЗНАЕ, че проектът ще се одобри. След това консултанта или фирмата обясняват на кандидата, че на този прием много трудно ще му мине проекта, че много други хора са си платили проектите в министерствата и първо ще се одобрят техните проекти, а за проекта на кандидата може и да не стигне финансиране и т.н. Следва предложение от фирмата или консултанта, че ако кандидата даде още една сума допълнително, фирмата или консултанта "ще задействат връзките си и проекта ще се одобри на 100%". Съответно кандидата за субсидията ВЕЧЕ е дал сумата за изработката на проекта, така че вече е платил една сума, защо да не даде и още някой лев за да е сигурен ? МНОГО хора се хващат на този трик, моля ви, не бъдете от тях !

Първо на първо добрата консултантска фирма НЯМА да иска да работи с вас по даден проект, при положение, че не събирате първоначално определен минимум от точки и т.н. за бъдещия проект. На нас НЕ ни е изгодно да работим по проекти, които не се печелят- губим време, средства и ПРЕСТИЖ. Когато подписвате договор с дадена консултантска фирма ИЗИСКВАЙТЕ да ви направят едно ранкиране на евентуалния проект- да ви обяснят кое дава точки за дадения проект, да ви обяснят КОЛКО точки ще събере проекта. Въз основа на тези данни всеки един опитен експерт може да ви даде около 80-95% точна преценка за одобряването на проекта ви. 

В предния програмен период имаше практика при дадени проекти, при които се купуват луксозни активи чрез европейски средства(яхти,джипове, лимузини и т.н.). При такъв проект още от далеч си личи опита за злоупотреба и тогава може би, имаше плащания в размер на 10% от субсидията за да "мине" проекта. Но фактът, че целия проект е за една луксозна кола, показва че има нещо гнило в оценката и т.н. В новия програмен период тази вратичка е запечатана, като прагът за закупуване на превозни средства е ограничен до минимална сума.

Екипът на ЕУПРО БГ.

Бъдете здрави!


  • Споделете статията във

Изпратете запитване относно този текст