Телефон за безплатна консултация 0876059006

Как се печели проект по мярка 6.1 Млад фермер ? (промяна)
Публикувано на 03.06.2015

Как се печели проект по мярка 6.1 Млад фермер ? (промяна)

Здравейте, читатели !

 В настоящата статия ще обясним как да успеем сами да оценим проекта си и да преценим шансът за одобрение.

 След последната публикация, която направихме по мярка Млад фермер(6.1) имаше изменения по наредбата и по точкуването (оценката) на проектите.Тези изменения са публикувани и обнародвани в Държавен вестник.

Какво е ясно към момента:

-Мярката ще стартира в края на месец ЮНИ

-Критериите за оценка на проектите са известни

-Финансирането ще бъде достатъчно за 1400 кандидата при субсидиране от 25 000 евро на проект. Очакваме кандидатите да бъдат около 3000, което означава, че точките, които даден проект ще събере ще са от основна тежест.

Текст от предната статия :

"Кандидати, които към момента на кандидатстване имат средно или висше със земеделска насоченост - 10 ТОЧКИ

Сектор "Животновъдство" - МАКСИМУМ ВЪЗМОЖНИ ТОЧКИ - 26

Сектор "Плодове и зеленчуци" - МАКСИМУМ ВЪЗМОЖНИ ТОЧКИ - 26

Биопроизводители - МАКСИМУМ ВЪЗМОЖНИ ТОЧКИ - 26

Създаване на заетост- Наемане на 1 човек(без да се брои кандидата) - 10 ТОЧКИ

                                                                    2-ма(без да се брои кандидата) - 11 ТОЧКИ

                                                                    3-ма(без да се брои кандидата) - 12 ТОЧКИ

Какво означава МАКСИМУМ ВЪЗМОЖНИ ТОЧКИ ? -

Пример - решили сме да участваме по мярка 6.1, но имаме само 8000 евро СПО(колкото е и минималното изискване) изразени в оранжерийни домати (1.6 декара). Смята се какви точки ще получим по следната формула - 8000 СПО X 0.00125 = 10 ТОЧКИ + 6(ако планираме увеличаване на стопанството с култури от същия сектор "Плодове и зеленчуци") или 10 ТОЧКИ + 3( ако планираме увеличаване на стопанството от друг сектор, който не е приоритет). Разбирате, че е добре да имате повече от 8000 СПО, за да получите съответно и по-голям брой точки.

Помислете и за наемането на 1 човек на трудов договор - голям брой точки се присъждат - 10.

Има и друг момент, при които получавате 6 точки, при поемане на ангажимент за разрастването на стопанството по биосъобразен начин."


Формулата, по която се определя ранкирането е променена: вече 8000 СПО от приоритетни култури (плодове и зеленчуци;животновъдство)

НЕ НИ НОСИ 19 точки от 26 възможни, а 16. 

Съвет за успешно кандидатстване: Ако не планирате да наемете поне един човек на трудов договор или да декларирате, че ще преминете към биопроизводство - старайте се ДА НЕ СТАРТИРАТЕ С 8000 СПО.  Увеличете СПО-то със колкото е възможно повече, но БЕЗ ДА ПРЕМИНАВАТЕ 16000 СПО, защото ще станете недопустими за кандидатстване.


Пример: Двама различни кандидата участват с проект за отглеждане на млечни овце.


Единия кандидат има 110 броя, което е 8000 СПО. Той получава - 8000 х 0.00125 = 10 точки + 6( ако планира увеличаване на стопанството в сектор "Животновъдство" или сектор "Плодове и зеленчуци") или 10 точки + 3( ако планира увеличаване на стопанството в сектор, различен от изброените). Кандидата преценя,че точките му са малко и декларира, че ще премине към биопроизводство + 6 точки = 22 точки(при увеличаване с приоритетни сектори) или 19 точки(при увеличаване с други)


Другия кандидат има 218 овце, което е 16 000 СПО. Той получава  16 000 х 0.00125 = 20 точки +6( ако планира увеличаване на стопанството в сектор "Животновъдство" или сектор "Плодове и зеленчуци") или 20 точки + 3( ако планира увеличаване на стопанството в сектор, различен от изброените). Кандидатът има само от СПО - 26 или 23 точки. Без да наема персонал и без да поема ангажимент за биопроизводство. Разбирате, че ако стартирате с 8000 СПО, колкото е изискуемия минимум- има голям шанс другите кандидати да ви изпреварят и да не достигне финансиране до вас, имайки предвид големия брой очаквани кандидати.


Какво да направите? - Който и да ви изработва проектът- изискайте да ви сметнат точките, който ще получите!

 За съжаление проекти по мярката, които съдържат - технически култури(пшеница, ориз), гъби, зайци, птици - НЯМА ДА ПОЛУЧАВАТ приоритет при това кандидатстване. Съветваме ги да не участват на този прием, освен ако не получават 26 точки от "Биопроизводство"(Трябва ВЕЧЕ ДА СА БИОПРОИЗВОДИТЕЛИ) или ако не поемат следния ангажимент - пример - имаме 8000 СПО, което не е приоритетно - 0 ТОЧКИ -  поемаме ангажимент, че ще се сертифицираме като биопроизводители (6 ТОЧКИ) + увеличаването на СПО ще е с приоритетен сектор "Плодове и зеленчуци" или "Животновъдство" (6 ТОЧКИ) + наемане на 1,2,3 човека( 10,11,12 ТОЧКИ)  = 22, 23 или 24 точки. Трябва да се отбележи, че дори и с поемането на тези ангажименти, 24 точки не са много

 Екипът ни смята, че проекти, който не събират поне 28-30 точки няма смисъл да се внасят.



Екипът на ЕУПРО БГ, може да ви съдейства със разработка и управление на проекти по всички европейски програми и национални програми.

Консултираме всички желаещи да участват по мярката, включително и тези, които не са ни избрали за партньор при кандидатстването по мярката. Използвайте секция контакти в сайта.


Колко е моят стандартен производствен обем ? - ЛИНК 

Схеми за стартиране на самостоятелен бизнес? - ЛИНК

Живея в селска община.По кои програми мога да участвам ? - ЛИНК

Линк към статия със списък на селските райони в България- ЛИНК
Линк към статия относно финансиране на условията на труд в предприятия + стаи за почивка - ЛИНК
Линк към статия относно финансиране на селски туризъм и производство - ЛИНК

  • Споделете статията във

Изпратете запитване относно тази новина