Телефон за безплатна консултация 0876059006

Стартиране на собствен бизнес в градска среда ? Кога и как ?
Публикувано на 20.09.2015

Стартиране на собствен бизнес в градска среда ? Кога и как ?

Здравейте, читатели !

Схемите за самостоятелен бизнес са едни от най-желаните и през този програмен период. През 2015-та няма да успеем да видим в действие такава схема, но е време да предвидим какво ще финансира програмата и да се подготвим за успешно кандидатстване през 2016-та. Съществува разграничение, когато се кандидатства за стартиране на бизнес в селски общини и когато се кандидатства за същите дейности в градски район. 


Схемата за стартиране на бизнес в градска среща ще се финансира чрез ОП РЧР , по приоритетна ос 1, инвестиционен приоритет 5 „Самостоятелна заетост, предприемачество и създаване на предприятия, включително иновативни микро, малки и средни предприятия“


И през настоящия програмен период се предвижа схема за осигуряване на стартов капитал за развитие на предприемачески идеи сред безработни и заети лица, желаещи да стартират собствен бизнес. 

Наред с това ще бъдат предоставяни практически умения и съпътстващи услуги за подпомагане устойчивостта на начинанието. Подкрепата ще бъде в рамките на приоритетна ос 1, инвестиционен приоритет 5 „Самостоятелна заетост, предприемачество и създаване на предприятия, включително иновативни микро-, малки и средни предприятия“, където е предвидена подкрепа за стартиране на собствен бизнес и самонаемане. 

Новото в сравнение с програмния период 2007-2013 г. е , че за този инвестиционен приоритет се предвижда прилагането на финансов инструмент - механизъм, различен от предоставянето само на безвъзмездна финансова помощ, а например ползване на заемни средства от фонд за гарантиране на заеми, микрокредитиране и др.

 В тази връзка и стартът на операция по този приоритет е в зависимост от готовността за прилагане на финансовите инструменти на национално ниво, като до края на 2015 г. не се предвижда стартиране на подобен тип интервенция. 


Кой може да кандидатства ?

Ще бъде оказана подкрепа за стартиране и развитие на самостоятелна дейност за лица,имащи ясна идея за започване на собствен бизнес. Подкрепата ще бъде предоставяна приоритетно на безработни лица и лица в неравностойно положение на пазара на труда, но и на вече наети лица.Подкрепата включва развитие на необходимите за стартиране и развитие на собствени бизнес умения, включително умения за работа с ИКТ, предприемачество и управление,консултации и напътствия, осигуряване на услуги за развитие на бизнеса и финансови услуги. 



Финансиране ?

Спряганата информация не конкретизира точно определена сума, за която бенефициентите могат да кандидатстват. Към момента можем да поясним, че сумата, която може да се получи не надвишава 25 000 евро.



Кога ?

Вече стана ясно, че схемата няма да стартира тази есен, както беше планирано. Силно се надяваме, че в началото на 2016, програмата ще бъде активирана.



Стартиране на неземеделски бизнес в селски район ? 

Субсидирано наемане на служители? - Вижте как ! 


  • Споделете статията във

Изпратете запитване относно тази новина