Телефон за безплатна консултация 0876059006

Одобрен съм по европрограма ! Кога получавам парите ?
Публикувано на 28.04.2015

Одобрен съм по европрограма ! Кога получавам парите ?


Здравейте, читатели ! 


В тази статия ще ви обясним кога ще си получите дължимото, когато сте одобрени по проект по европейска или национална програма.

Във всяка една наредба или мярка за подпомагане има описани срокове и дати, в които проектното предложение трябва да се одобри и съответно да се изплати.

Повечето от европейските проекти работят на следния принцип : Разработваме проекта, в който имаме определен бюджет. Този бюджет показва какви инвестиции са ни нужни за постигане  на определени цели, които ще ни направят по-конкурентоспособни на пазара.

Следва одобрението на проекта. След одобрението - подписваме договор с управляващата орган и имаме разрешение за старт на дейностите по проекта(инвестициите).

Към момента имаме два варианта на действие- 

Вариант 1 : плащаме цялата инвестиция с НАШИ средства и след приключване на инвестициите, каним хората от съответната институция да освидетелсват направените от нас разходи. Те идват, гледат и ако сме изпълнили инвестицията по начина и сроковете, които сме описали в проекта - възвръщат определената сумата, за която сме подписали договор с тях.

Вариант 2 : НЯМАМЕ цялата сума за инвестицията: При повечето програми имаме възможност да изтеглим АВАНСОВО плащане, което е в размер до 50%-60% от стойността, която НИ СЕ ДЪЛЖИ. ( пример- проект на стойност 100 000 лева.Субсидия в размер на 50 %. ДЪЛЖАТ НИ СЕ 50 000 ЛЕВА. АВАНСОВОТО плащане може да бъде в размер на 50% от плащането, което ни се дължи, в случая ни се дължат 50 000 лева и съответно можем да изтеглим 25 000 лева авансово плащане.) Чистият вариант е да изтеглим още 75 000 лева и след изразходването на 100 000-те хиляди лева да поискаме възвръщане на останалите средства.


Някой проекти се изплащат ВЕДНАГА след одобрението им. Масата от такива проекта са за стартиране на самостоятелен бизнес или за подкрепа на започващ такъв. В повечето случаи се изплаща половината от договорената сума, а другата половина е след постигане на цели, които сме заложили в проекта.


Мнението на консултанта:

Както споменахме- в повечето мерки и схеми за подпомагане- има разписани срокове за разглеждане и финансиране на проектните предложения. Нашият съвет е да не се доверявате сляпо на упоменатите дати, а да допуснете, че самото одобрение и самото финансиране да се забавят с доста повече, от колкото е упоменато в съответната наредба или закон.

 Пример: При сегашното подаване на проекти по мярка 4.1, управляващите органи няма да могат да се справят в упоменатия в наредбата срок, а очакваме забавяне, което реално ще доведе до одобрение на проектите около края на годината.

Казано по-накратко - когато участвате по европейски или национален проект- не разчитайте на точни дати.


Бъдете здрави.


Трябва ли да платим на някого за да ни "мине" проекта ? - ЛИНК 

Що е то de minimis ? - ЛИНК

Живея в малка община.По кои програми да участвам ? - ЛИНК 


Екипът на ЕУПРО БГ, може да ви съдейства със цялостното обслужване на проекти по всички оперативни програми. 


  • Споделете статията във

Изпратете запитване относно тази новина