Телефон за безплатна консултация 0876059006

Кои програми ще стартират през 2017 ?
Публикувано на 12.12.2016

Кои програми ще стартират през 2017 ?

Здравейте,

след офанзивата по мярка 4.1, ще ви опишем кои процедури са заложени в индикативните графици на оперативните програми по ПРСР, ОПИК, ОПРЧР, както и някои национални. В първа част на статията ще засегнем Програма за развитие на селските райони и привлекателните за бизнеса процедури.







ПРСР(Програма за развитие на селските райони):



Мярка 4.2 Преработка и маркетинг на земеделски продукти:

-Процедурата ще стартира през месец май, като интересът ще бъде голям. Кандидатите вече трябва да са започнали с набавянето на строителна документация ако предвиждат такава. Чувствителните сектори пак ще запазят преднина - очакват се проекти за развитие на мандри, цехове за сладка и преработка на плодове, консервиране на зеленчуци, пакетаж на семена и зърнени продукти. По мярката може да се финансира почти всичко, свързано с маркетинга и преработката на дадена земеделска продукция - от строеж/реконструкция на сгради - до покупка на специализирани транспортни средства(хладилна камиони и др). Повече за процедурата - ТУК



Мярка 6.1 / Мярка Млад фермер

-Процедурата е добре известна на бенефициентите - като мярка "Млад фермер" - кандидатите трябва да имат налично стопанство от минимум 8000 СПО, за да кандидатстват за безвъзмездна помощ в размер на 25 000 евро, като трябва да поддържат стопанството си  за период от 5 години. Масовите проекти за зайци и пъдпъдъци няма да са актуални, защото вече не получават приоритет. Мярката ще стартира вероятно през месец юни, с целия останал бюджет. Очаква се наплива да е сериозен,защото мярка 6.3 (другата подобна) няма да стартира повече. Бенефициентите могат да стартират подготовката на стопанствата и проектите си. Повече за процедурата - ТУК



Мярка 4.1.2 Модернизация за малки стопанства

-Процедурата е нова, но е идентична с мярка 4.1, с разликата, че е отнесена към стопанства, които не превишават 8000 СПО. Финансирането ще бъде процент от общата стойност на проекта, като този процент ще достига до 80%.  Допустимите разходи : изграждане,придобиване и подобряване на недвижимо имущество; закупуване на нови машини, съоръжения и оборудване; общи разходи свързани със съответния проект за предпроектни проучвания, такси, хонорари за архитекти, инженери и консултантски. Очаква се мярката да стартира през месец февруари.



Мярка 6.4.1 Инвестиции в неземеделски дейности

- Процедурата е дългоочаквана, проекти се подготвят и в момента. По мярката се финансира всякакъв тип бизнес, различен от земеделския - туризъм, услуги, производство и т.н. Кандидатите трябва да бъдат микропредприятия и инвестицията трябва да бъде извършвана в селска община. Очаква се процедурата да стартира в края на лятото на 2017/ началото на есента. индикативния бюджет по процедурата е 50млн.евро, което не е много, а кандидатите ще бъдат многобройни. Проекти включващи строежи - трябва да започнат подготовка.




Екипът на ЕУПРО БГ, може да ви съдейства с разработка и управление на проекти по всички европейски и национални програми. Може да използвате формата за запитване под статията или телефон 0885 27 15 40.


  • Споделете статията във

Изпратете запитване относно тази новина